Az Optimalis Vitaminbevitel

Az Optimalis Vitaminbevitel

A vitaminok kisállataink számára olyan elengedhetetlen organikus tápanyagok, amelyeket a kiegyensúlyozott táplálkozási szokásokkal egészséges balanszban tudunk tartani. 

A vitaminok felfedezése és ismerete segít megérteni a test funkcióinak működését és segít az egészséges és hosszú élet megőrzésében. A legtöbb étel tartalmaz olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek segítenek a test harmonikus emésztési, növekedési és reprodukciós folyamatainak támogatásában. Azonban bizonyos tápanyagok óhatatlanul is elvesznek az ételből a főzés és tárolás során. Ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségben pótoljuk a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetben.

ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK

Az A, a D3, az E és K vitaminok megtalálhatóak természetes úton az olajokban. A test zsírraktáraiban, és számos szervben raktározza és oldja fel ezen vitaminokat. A máj és a vesék például akár káros mennyiségben is tudják tartalmazni ezeket az anyagokat, így túlfogyasztásuk esetén a szervezetben maradnak kiválasztódás nélkül.

A Vitamin – kulcsfontosságú vitamin az éleslátás megőrzésében és hozzájárul a sejtnövekedéshez. Hiányában homályos látás vagy akár szürke-vakság alakulhat ki. Fontos továbbá a nyálkahártya fenntartásáért és erősíti az immunrendszer funkcióját. Ebből kifolyólag ha kevés A vitamint tárol a szervezet, annak ellenálló-képessége gyengül és negatív hatással van a termékenységre is. Habár természetes úton megtalálható az állati eredetű zsírokban, az állateledel mégis tartalmaz extra A vitamint, stabilizált retinil acetát formájában.

D3 Vitamin  – az egészséges csontok és fogak felelőseként a D3 vitamin szabályozza a kálcium felszívódását, befolyásolja a vér kalcium és foszfor szintjét. Hiánya gyenge és rugalmatlan csontfelépítést eredményez, mint például az angolkór vagy a csontritkulás.

E Vitamin – az alpha-tocopherol gyakori adaléka az állateledelnek. Antioxidánsként lép fel az immunrendszerben. Fontos hatóanyaga a sejtosztódásnak és a sejtek regenerálódásának. Segít a depresszió leküzdésében, támogatja az izmok egészségét.

K Vitamin  – A K vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a véralvadás szabályozásában. Csökkenti a vérzékenységet. D vitaminnal együttműködve segíti a fehérjék beépülését a csontokba.

VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK

Ahogyan a nevük is sugallja, ezen vitaminok vízben oldódnak, ezáltal a vizeleten keresztül kiürülnek a szervezetből. Ebből kifolyólag nem tudja őket felhalmozni a szervezet, ami egyben azt is jelenti, hogy napi adagokban szükséges pótolni őket a táplálékkal.

B1 Vitamin (Thiamine) – fontos hatóanyag a szénhidrátok és proteinek hatékony feldolgozásában és segíti az idegrendszer kiegyensúlyozott működését. Hiányát étvágytalanság és hasmenés jelzi, amelyet később zsíros máj, zsíros szív és gyomorfekély kialakulása követhet.

B2 Vitamin (Riboflavin)  – antioxidáns hatása van, továbbá részt vesz a rugalmas szalagok kialakulásában. Hiányát dermatitis, bőrirritáció, és nyálkahártya gyulladás jelzi.

B6 Vitamin (Pyridoxine)  – a pyridoxinek fő funkciója a proteinek feldolgozása. Nem kiegyensúlyozott bevitele elzsírosodott májat, remegést, rángást, hasmenést és hányást okozhat.

B12 Vitamin (Cholecalciferol)  – Fontos az anyagcsere és a vér tisztulásának folyamatában. Megtalálható a szervezetben,
de hiánya növekedési rendellenességet, szervi deformitást és bőrproblémákat okozhat.

Niacin – a proteinek, szénhidrátok és zsírok feldolgozásáért, valamint a DNS-lánc kijavításáért felelős. Továbbá segíti az egészséges bőr fenntartását. A dermatitisz és a kiütések gyakori jelei a niacin hiányának, csakúgy mint a csontritkulás és a csontok deformációja.

Pantoténsav  – támogatja a zsírok elégetését,a mellékveséket,valamint az immun-és idegrendszert. Hiánya bőr és idegrendszeri, valamint anyagcsere elváltozásokat és problémás immunrendszert eredményez.

Folsav – hatékony az aminosav és nukleinsav anyagcserében, a vérképzésben, és fontos szerepe van a magzati fejlődésben. Hiánya lassú növekedést, szegényes bőrkondíciót, anémiát és korlátolt termékenységet okoz.

Biotin  – részt vesz a sejtek zsír és aminosav anyagcseréjében, valamint a zsírsavak szintézisében. Hiánya gyorsan jelentkezik bőr-és szőrzet problémákkal, a karmok meggyengülésével, állandó fáradtsággal, izomfájdalmakkal.

C Vitamin  – fontos antioxidás, amely támogatja az immunrendszert. Továbbá csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, javítja a vas felszívódását. Sérülés esetén gyorsítja a sebgyógyulást,a csontok,izmok forrását-regenerálódását.

A SZÖVETEK VÉDELME

Becslések szerint az állatoknál előforduló, nem baleset okozta haláleseteknek az oka 75%-ban daganatos megbetegedés, veseműködés zavara, vagy szívelégtelenség. Ezen okok többsége a korral arányosan alakul ki. A kutatások eredményei azt sugallják, hogy ezen betegségek létrejötte nagy mértékben a szabad-gyökök pusztító hatásának köszönhető. Kiváltképpen idősebb korban, amikor a szervezet már kevésbé képes a regenerálódásra.

A szabad-gyökök az anyagcsere-folyamatok természetes melléktermékei, de nagyobb mennyiségben termelődnek stressz vagy sérülések hatására. A szabad-gyökök megtámadják a sejtfalat, a sejtmagot és sejtkárosodást, genetikai deformálódást és sejtpusztulást okoznak.

Az E és C vitaminok és a béta-karotin segíthetnek a negatív összetevők hatásának semlegesítésében és ezzel csökkentik a betegségek kialakulásának esélyét.

A minimális szükségleteken felüli tápanyag utánpótlás bizonyítottan segítséget nyújt a betegségekből való felépülésben.

A SZÍV ÉS AZ EGÉSZSÉG

Számos országban egyre gyakrabban fordul elő a kutyák szívrendszeri megbetegedése – legfőképpen a nagytestű kutyák esetében.

Az antioxidáns vitaminok segítenek az érelmeszesedés megelőzésében, mivel lefoglalják a szabad-gyököket és akadályozzák a lipoproteinek modifikálódását, ami az első lépcsőfoka a vérképző és vérellátást szabályozó szervek megvédésének. A reaktív oxigén fajták szintén közvetlen támadják a keringés szerveit, az antioxidáns vitaminok azonban inaktiválják és semlegesítik ezen káros összetevőket.

A magas vérnyomást szintén a szív és érrendszeri problémák közé sorolják. Ebben az esetben a vesék kiválasztóképessége nem elegendő ahhoz,
hogy feldolgozza a nátriumot, ami szívelégtelenséghez vezet. Az antioxidáns vitaminok csökkentik ezen hatást azáltal, hogy növelik a vér oxigénfelvevő képességét.

DAGANATOS BETEGSÉGEK

A daganatos megbetegedést általában kontrollálatlan sejtburjánzásként definiálják. Sajnos széles körben elterjedt és komplikált betegség. A sejt átváltozása normál sejtből rákos sejtté több fázisos átalakulás során történik. Ezen genetikai mutációnak korai, előrehaladott, vagy végső stádiumait befolyásolja és felerősíti a sugárzás, a Pro-oxidánsok vagy a mutagének jelenléte. A C és E vitaminok blokkolják a mutagének kialakulását.

Antioxidáns hatásuk segít az immunrendszer támogatásában és támogatja a szervezetet, más egészséges anyagok feldolgozásában.