A Mancs Es Karmok Vedelme

A Mancs Es Karmok Vedelme

Kedvenceink lábai védelme elengedhetetlenül fontos szerepet játszik állataink mindennapjaiban. Futásra, kaparásra használják, mindemellett fontos érintkezési felület számukra. Környezetüket ezen felületen keresztül is érzékelik. A mancsok felülete segíti az állat hőháztartásának egyensúlyban tartását is. Ahhoz, hogy hatékonyan tölthesse be szerepét, megfelelő ápolást igényel.

A tápanyaghiány általában a bőr és a talppárnák felületén mutatja meg első jeleit. Csakúgy, mint a bőrnek, a mancsoknak is szükséges, hogy megfelelő legyen a tápanyagellátása. Például a változatos, biotint, A, E és C vitamint tartalmazó étrendre.

MANCS ÉS TALP FELÉPÍTÉSE

A mancsok bőrfelülete nagyban különbözik a test további felületeit fedő bőrfelszíntől. Nemcsak teljes mértékben szőrtelen, de mindemellett igen erős, vastag és ugyanakkor rendkívül rugalmas és strapabíró.

A talpon található természetes, apró gyűrődések könnyebben sérülnek. Ha a mancs párnái sérülnek, a repedésekben könnyedén gyűlik össze baktérium és ez gyulladáshoz vezethet. A gyulladt felület az állat számára fájdalommal jár, mindemellett nem szívesen terheli.

Ez rendellenes mozgáshoz vezet, ami még inkább megnehezíti az egészséges mancsok és ízületek dolgát, mivel természetellenes igénybevételt kell elviselniük.

A KARMOK

A karom, a bőr elkeratinosodott és megkeményedett változata, amelyet kisállataink karmolásra, ásásra, mászásra és vadászatra használnak.

A karmok folyamatosan megújulnak, amihez elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel.

Csakúgy, mint a bőr, a karmok is sérülékenyek. A megfelelő odafigyelés és ápolás nélkül kiszáradnak és betöredeznek, ami fájdalommal, gyulladással járhat.

BŐR ÉS KAROM PROBLÉMÁK

Az egyik leggyakoribb oka a mancsok betegségének, a nem megfelelő keratinizáció, ami szárazsághoz és repedezett mancsfelülethez vezet.

Az olyan tápanyagok, mint a biotin, cink és az A vitamin segítenek a bőr táplálásában. Azonban az akut problémák kezelésében más segítségre is szükség van. A krónikus problémák megelőzésének alapja a megfelelő vitaminszint egyensúlyban tartása.

Ezen felül, az Omega-3 zsírsavak nyújtanak rendkívüli tápanyagot, nemcsak a mancsok, de a teljes bőrfelület számára.

A ÉS E VITAMIN

Mindkét vitaminnak antioxidáns hatása van. Az A és E vitaminok semlegesítik és tisztítják a szervezetből a reakcióképes káros anyagokat, mint például a peroxidokat és a szabad gyököket. Bizonyos szabad-gyökök megtámadják a sejtfalat és a lágy szöveteket, melyek a mancsokban is találhatóak.

Ezen folyamat könnyen gyulladáshoz vezet. Sok esetben a kutyák ezért rágják a mancsukat, vagy más egyéb irritált bőrfelületet, amivel valójában nagyobb kárt és további sérülést okoznak.

Ezen felül, az A vitamin nagy szerepet játszik a sejtosztódásban és a keratinizáció folyamatában. Az A vitamin túl, vagy alul adagolása a mancsok bőrfelelületének változását jelentős mértékben befolyásolja.

OMEGA-3

Az Omega-3 zsírsavak és azon zsírsavak, melyeket a halolaj tartalmaz, számos bőr, így a mancsok és karmok egészségét szolgáló folyamatot támogatnak.

Elsősorban a metabolizmusuk gyulladásgátló anyagok termelésével jár. Ezzel együtt csökken a gyakorisága, hogy az állatok rágják mancsukat, amely kulcsfontosságú egy esetlegesen sérült mancs estében. Másodsorban, az omega 3 zsírsavak, mint például az EPA és a DHA könnyedén beépülnek a sejtfalakba és rugalmassá, ellenállóbbá teszik azt.

Ha ezen anyagok hiányoznak a szervezetből, a sejtek elvesztik rugalmasságukat és sérülékenyebbé válnak.

BIOTIN

Habár kis adagokban is elegendő a szervezet számára, a biotin esszenciális hatóanyaga a sejtregenerálódásnak és a bőr kiegyensúlyozott keratinizációjának.

CINK

A cink a test feldolgozó és védelmező folyamatait segíti. Mivel a cink más kulcsfontosságú enzimek termelődésében is segít, fontos hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen a szervezetben.

Segít az A vitamin feldolgozásában és beépülésében, támogatja az immunaktivitás fenntartását.

Korábbi kutatások szerint fontos a cink kiemelt mennyiségű utánpótlása. Nem csak a normál étkezés során felvett mennyiség, de kiegészítő cink adag is javasolt háziállataink számára.